Co je nutné vědět, než spustíte platební bránu

Předtím, než spustíte platební bránu, musíte mít připravených hned několik věcí. Zároveň je nutné si udělat jasno v několika základních otázkách. Zjistěte, jak se na integraci platební brány připravit.

Co je nutné vědět, než spustíte platební bránu

Předtím, než spustíte platební bránu, musíte mít připravených hned několik věcí. Zároveň je nutné si udělat jasno v několika základních otázkách. Zjistěte, jak se na integraci platební brány připravit.

Musíte mít hotový web i obchodní podmínky

Provozovatelé platebních bran (včetně PayU) musí vědět, s čím budete na svém webu obchodovat. To znamená, že před samotnou implementací platební brány musíte mít web hotový. V případě, že se jedná o e-shop, musí být prodávané zboží dostupné (tedy skladem). Z vašeho webu by tedy mělo být patrné, co nabízíte a za co konkrétně budete platby inkasovat.

 

Na webu dále nesmí chybět obchodní podmínky. Při podpisu smlouvy s provozovatelem platební brány je totiž nutné se ujistit, že webové stránky skutečně provozujete na IČO, které se ve smlouvě objevuje. 

 

 

Ne každý e-shop může mít platební bránu

Možnost mít na svém webu platební bránu neplatí bez rozdílu pro všechny. V některých případech tak mohou provozovatelé platební brány spolupráci odmítnout.

 

Typicky se jedná o případ, kdy na svém webu prodáváte takzvané „zakázané a rizikové kategorie zboží“. Může jít třeba o zbraně, pyrotechniku, alkohol nebo tabákové výrobky. Tehdy se může stát, že vám provozovatel nebude chtít platební bránu poskytnout, nebo na ní nepovolí platbu kartou. Svým zákazníkům proto budete moct z pochopitelných důvodů nabídnout pouze bankovní převod

 

 

Identifikace při překročení zákonných limitů 

Provozovatelé platebních bran mají ze zákona povinnost své klienty identifikovat, pokud u nich dojde k překročení stanovených finančních limitů. Pokud byste tuto identifikaci nepodstoupili a finanční limity překročili, platební brána vám zablokuje vyúčtování do momentu, než tuto povinnost splníte. Proto je v takovém případě vhodné nechat se identifikovat co nejdříve a tuto záležitost zbytečně neodkládat. 

 

 

Nastavte si vhodnou frekvenci vyplácení plateb

Všechny platby, které prostřednictvím platební brány přijmete, vám budou chodit najednou. A to podle frekvence, kterou si předem nastavíte. Frekvenci vyúčtování si zvolte podle vašich potřeb. U některých obchodníků může dávat smysl týdenní frekvence, jiným bude stačit frekvence měsíční. 

 

 

Vše důkladně otestujte

Předtím, než platební bránu konečně nabídnete svým zákazníkům, ji nezapomeňte důkladně otestovat. Problémem některých e-shopů může být nedostatečné otestování platební brány, špatné naprogramování některých funkcí nebo to, že některé funkce nenaprogramují vůbec

 

 

Informujte se o všech funkcích, které platební brána nabízí

Platební brána PayU nabízí kromě různých platebních metod také zajímavé doplňkové funkce, které mohou vaši zákazníci ocenit. Udělejte si v nich jasno v předstihu a svým zákazníkům je vhodně komunikujte. 

 

Jedná se například o:

 

  • možnost uložení karty pro pohodlnější a rychlejší placení,
  • opakované platby pro pravidelnou úhradu služeb,
  • možnost zaslat zákazníkům platební odkaz přímo na e-mail,
  • možnost vrátit částku v plné či částečné výši,
  • nebo třeba předautorizace platby, kdy dochází k blokování dané částky po určitou dobu s pozdějším strhnutím

 

 

Závěrem

Dříve než svým zákazníkům nabídnete platbu kartou, je potřeba se implementaci platební brány připravit. Váš web musí být hotový, stejně tak musíte mít sepsané obchodní podmínky. Pamatujte také na nutnost identifikace při překročení zákonem stanovených limitů. Před spuštěním platební brány důkladně otestujte její funkčnost a nezapomeňte se informovat o veškerých funkcích, které vámi vybraná platební brána nabízí. 

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

6