Platební limity: nastavení a práce s nimi

Každá banka má svůj vlastní systém platebních limitů. O co se jedná a jak vám mohou pomoct? A jaké druhy platebních limitů se rozlišují?

Co je platební limit

Limit na platební kartě udává, kolik peněz můžete svou kartou zaplatit nebo vybrat (za předpokladu, že máte na svém bankovním účtu dostatek finančních prostředků). Limit vždy platí pro určitý časový úsek. V závislosti na konkrétní bance si lze tedy nastavit například týdenní limity nebo dočasný limit, který bude platit pouze jeden den. 

 

 

Proč je třeba si platební limity nastavit

Správné nastavení platebních limitů je důležité hned z několika důvodů. Tím prvním je bezesporu bezpečnost. Správně nastavený limit totiž slouží jako součást ochrany před phishingovými útoky v případě, že se útočníci dostanou k vašim údajům o platební kartě.

Další situací, kdy platební limit oceníte, je krádež nebo ztráta vaší platební karty. V takovém případě minimalizujete riziko, že by z vašeho účtu mohlo být odcizeno velké množství prostředků. Při krádeži nebo ztrátě karty je ale samozřejmě důležité platební kartu co nejrychleji zablokovat a zabránit jejímu zneužití. 

Platební limit může být také vaším pomocníkem v případě, že chcete více šetřit. Hodit se mohou také u dětských účtů. Své ratolesti můžete jejich prostřednictvím vést k tomu, aby se svými financemi nakládaly uváženě a neutratily je v momentě, když přijdou na jejich účet. 

Nedostatečný limit na platební kartě je jedním z nejčastějších důvodů, proč může být platba přes platební bránu PayU nezdařilá. 

 

 

Jaké platební limity se rozlišují

Jednotlivé druhy platebních limitů se mohou u každé banky lišit. Nejčastěji se můžete setkat s:

  • limitem pro výběr peněz z bankomatu,
  • limitem pro platby u obchodníka (tedy typicky v kamenné prodejně)
  • a limitem pro placení na internetu

Dočasné limity bývají zpravidla týdenní. To znamená, že platí od pondělí do neděle a v pondělí se vám jejich výše opět obnoví. Vše ale závisí na konkrétním poskytovateli služeb. 

 

 

Jak s platebními limity pracovat

Platební limity je třeba si nastavit tak, aby odpovídaly vašim potřebám. Každý člověk má samozřejmě týdenní náklady trochu odlišné, proto je třeba si limity vždy personalizovat. 

S dočasným limitem je poté třeba pracovat v momentě, kdy si chcete koupit něco nákladnějšího. Může se jednat například o zaplacení faktury za novou kuchyň, auto nebo dovolenou. V takovém případě je třeba před provedením platby limit zvýšit. U většiny bank je tento krok možné provést jednoduše prostřednictvím mobilního bankovnictví. Díky tomu to zvládnete během několika vteřin. Po zaplacení si pak svůj limit opět vrátíte zpět na původní hodnotu. 

Platební limity neberte jako překážku. Pamatujte na to, že v případě nenadálých událostí mohou chránit vaše peníze. Vždy je také na místě mít přehled o tom, jak máte své limity nastaveny, abyste při platbě vyšších částek nebyli překvapeni. 

 

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

6