Platby online: jak je provádět bezpečně

Při nákupu online lze využít nejen platbu na dobírku, ale i platbu online. Využití platební karty, elektronické peněženky či bankovního převodu je přitom rychlým, jednoduchým a pohodlným způsobem platby za zboží. Zjistěte, jak můžete v tomto směru po

Jakými způsoby lze provádět platby online

Při nakupování na internetu ještě stále řada zákazníků používá placení na dobírku. Existuje však řada online platebních metod, které jsou rychlé, jednoduché a především bezpečné. 

 

Platba kartou online

Mezi nejpoužívanější metody platby online se bezpochyby řadí platba kartou online. K jejímu provedení zákazník potřebuje mít povolené platby na internetu a mít nastavený dostatečný limit. Bezpečnost těchto plateb podporuje nutnost zadání nejen čísla karty a data platnosti, ale i CVV či CVC kódů. Platební brány se zabezpečením 3D Secure dále zákazníka vyzvou k ověření toho, zda je to opravdu on, kdo platí. Často se k tomu používá například kód v SMS zprávě nebo ověření v mobilní aplikaci internetového bankovnictví. 

 

Využití internetové peněženky

Mezi oblíbené způsoby online plateb se řadí také využití internetové peněženky. Takové platby zaberou minimální množství času. Mezi nejznámější elektronické peněženky se řadí zejména Apple Pay a Google Pay. Bezpečnost je v tomto případě zajištěna tím, že čísla kreditních či debetních karet se nikam neukládají a Apple či Google k nim tedy nemá přístup. Jednotlivé transakce tedy zůstávají pouze mezi zákazníkem, jeho bankou a obchodníkem. 

 

Běžný nebo prioritní bankovní převod

Mezi platby online se samozřejmě řadí i bankovní převody. V současné době již většina poskytovatelů nabízí možnost takzvaných okamžitých plateb, díky kterým jsou peníze na účet obchodníka připsány ve velmi krátkém čase. Pro provedení této platby je třeba přejít do svého internetového bankovnictví (nebo se sem nechat přesměrovat) a následně platbu autorizovat. K autorizaci se přitom využívá například kód zaslaný prostřednictvím SMS zprávy. 

 

 

5 tipů jak bezpečně platit na internetu

  • Nakupujte v prověřených internetových obchodech. O důvěryhodném e-shopu svědčí například uživatelské recenze. Zkontrolujte si také, zda web běží na zabezpečeném HTTPS protokolu, který zajišťuje šifrovanou komunikaci.
  • Podvodníci často používají podobně znějící domény. Před nákupem si tedy vždy zkontrolujte, zda se skutečně nacházíte na tom webu, na kterém chcete být
  • Používejte virtuální platební kartu, a to zejména při platbách v zahraničních e-shopech. Na virtuální kartu si můžete převést libovolnou částku a následně ji používat k placení na internetu, aniž by se obchodník dozvěděl vaše citlivé údaje.
  • Pokud obchodník používá platební bránu s 3D Secure (jako je například PayU), jedná se o plusový bod. Díky tomuto řešení je provádění plateb ještě o něco bezpečnější a dochází k jejich potvrzení bezpečnostním kódem. 
  • Platební brány často umožňují uložení platebních údajů pro příští nákupy. Pokud se obáváte, že by mohlo dojít ke zneužití, jednoduše toto ukládání nepovolujte. Místo toho věnujte pár vteřin k tomu, abyste číslo karty při každém nákupu znovu vyťukali.  

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

6