Ověření identity a co vše vyřídíte s bankovní identitou

Prostřednictvím bankovní identity dochází k digitálnímu ověření vaší totožnosti. Zjistěte, jak přesně tato metoda funguje a co díky ní například můžete pohodlně vyřídit.

Co je bankovní identita

Bankovní identita je bezpečný způsob pro přihlašování a ověřování totožnosti na internetu. Rozhodně tedy neslouží pouze pro přihlašování do internetového bankovnictví. Bankovní identitu využijete také na úřadech, u mobilních operátorů, pojišťoven a mnoha dalších služeb. 

Bankovní identita vznikla proto, aby pomohla digitalizaci a zjednodušení procesů, ve kterých by jinak bylo potřeba prokázat vaši totožnost. S její pomocí si tedy ušetříte množství papírování nebo třeba osobních návštěv úřadů a dalších institucí. 

Její velkou výhodou je skutečnost, že přihlašovací údaje vidíte pouze vy a vaše banka. Daná instituce, úřad či firma k nim žádný přístup nezíská. 

 

 

 

Jak funguje ověření bankovní identity

Na portálu, který bankovní identitu využívá, stačí jednoduše vybrat právě přihlášení přes Bank iD. Následně zvolíte ověření identity prostřednictvím své banky a budete přesměrováni na její webové stránky, kde bude nutné odsouhlasit předání údajů. Záhy budete přesměrováni zpět na portál, kde již budete ověřeni bankovní identitou

 

 

 

Kde lze bankovní identitu využívat

Bankovní identitu můžete využívat v mnoha různých situacích. Pojďme si představit alespoň několik z nich.

Díky bankovní identitě si například můžete na Portálu občana zobrazit počet trestných bodů nebo požádat o vydání nového řidičského průkazu. Jejím prostřednictvím se lze přihlásit také na ePortál ČSSZ, kde si lze zobrazit váš důchodový věk nebo to, jak vysoký by váš důchod mohl být

Dále lze díky bankovní identitě pohodlně vyřídit a zaplatit nejrůznější místní poplatky, a to například za parkování, psa nebo komunální odpad

Prostřednictvím bankovní identity se lze také přihlašovat do portálu mojedane.cz, kde můžete z pohodlí domova odeslat vaše daňové přiznání. Na Portálu občana můžete po přihlášení jednoduše získat také výpis z živnostenského rejstříku. A online se lze přihlašovat také do ePortálu ČSSZ pro podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ. 

Možností využití bankovní identity samozřejmě existuje mnohem více. My v tomto článku uvádíme jen několik z nich. Bankovní identita vám zkrátka a jednoduše otevře dveře k nejrůznějším službám ve veřejném i soukromém sektoru. 

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

6