Opakované platby: V čem vám mohou pomoct?

Nabízíte zboží nebo služby s předplatným? A chcete svým zákazníkům nabídnout automatické strhávání plateb? V tom případě pro vás bude přínosná funkce opakovaných plateb, kterou nabízí i platební brána PayU. 

Opakované platby: jaké druhy existují a v čem vám mohou pomoct

Nabízíte zboží nebo služby s předplatným? A chcete svým zákazníkům nabídnout automatické strhávání plateb? V tom případě pro vás bude přínosná funkce opakovaných plateb, kterou nabízí i platební brána PayU.

Co je opakovaná platba

Opakovaná platba slouží k tomu, aby automaticky strhávala peníze z účtu zákazníka, respektive z jeho platební karty. A to v takové frekvenci, v jaké je potřeba. V podstatě lze tedy opakovanou platbu přirovnat k trvalému příkazu, využívanou ale pro platby kartou, nikoliv z bankovního účtu.

 

 

Kdo opakované platby využije

Opakované platby dávají smysl pro ty obchodníky, kteří své produkty nebo služby nabízejí na principu předplatného. Tedy tam, kde je nutné, aby zákazník za službu či zboží platil pravidelně a zároveň se o placení nemusel starat. 

 

Konkrétně mohou tutu službu využívat prodejci nabízející pravidelné školení, předplatné novin či časopisů nebo třeba nejrůznějších softwarů. Na druhou stranu ale nejsou vhodné v případě, kdy prodáváte své produkty na splátky. 

 

 

Jak funguje opakovaná platba z pohledu plátce

Předtím, než je provedena samotná platba, se kupující seznámí s jejími podmínkami. V nich je stanoveno, jaká částka mu bude strhávána, jak často a do jaké doby. 

 

Pokud zákazník těmto podmínkám udělí souhlas, je přesměrován do platební brány, kde provede platbu kartou. Každá následující platba již probíhá bez toho, aniž by byl nutný jakýkoliv zásah z jeho strany až do sjednané doby. 

 

 

Automatická vs. opakovaná platba na vyžádání 

V praxi je třeba rozlišovat dva druhy opakovaných plateb.

 

První z nich je automatická opakovaná platba. Tu si lze představit jako již zmíněný trvalý příkaz. V pravidelných intervalech dochází ke strhávání stejné částky. Skvěle se hodí pro služby s pravidelnou platbou ve stále stejné výši. Může se jednat například o předplatné časopisu, kde je částka stále stejná.

 

Druhou variantou je opakovaná platba na vyžádání. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že se výše strhávané částky může postupem času lišit. A zároveň může ke strhávání částky docházet nepravidelně. Tento typ služby je určen pro případy, kdy dochází k nepravidelným platbám nebo platbám podle čerpání (tedy například každý měsíc v odlišné výši). Nebo třeba v případě, že nabízíte nějakou službu první měsíc zdarma a zákazník platí až ve druhém měsíci využívání. 

 

Tip ! V slovníku pojmů jsou jednoduše shrnuty ty nejdůležitější informace o jednotlivých termínech.

 

Opakované platby umí i PayU

Funkci opakovaných plateb můžete využívat i u platební brány PayU. Nechte si ji implementovat na váš e-shop a nabídněte svým zákazníkům i tuto praktickou funkci. 

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

6