Kreditní vs. debetní karta: co je co a k čemu slouží?

Na první pohled vypadají totožně. Princip jejich fungování je však odlišný. V čem spočívá rozdíl mezi kreditní a debetní kartou a jaké výhody a nevýhody se k oběma variantám pojí?

Co je kreditní karta

Kreditní karta je ve své podstatě úvěrovým produktem. Peníze, které při placení kreditní kartou používáte, nejsou vaše. Od banky si je půjčujete. Výši limitu pro čerpání peněz kreditní karty vám zpravidla banka schválí po posouzení vaší bonity. U každého člověka tedy může být tento limit odlišný.

 

Půjčené peníze je nutné bance v příslušné lhůtě vrátit. Tato lhůta se může u každé banky lišit. Pokud to stihnete v takzvaném bezúročném období, nebudete za tuto službu platit žádný úrok. Kreditní karta je tedy skvělým pomocníkem v případě, kdy máte neodkladné výdaje a peníze vám momentálně na vašem běžném účtu chybí.

 

Výhody kreditní karty

  • Pokud peníze stihnete splatit v bezúročném období, půjčujete si je od banky prakticky zdarma.
  • Mnohdy lze využívat slevy u partnerských prodejců, cashback, prodlouženou záruku a další služby.
  • Ke kreditní kartě lze v některých bankách získat výhodnější cestovní pojištění.
  • V cizině může být kreditní karta potřebná pro půjčení auta.
  • Své peníze můžete nechat zhodnocovat na spořícím účtu.

Nevýhody kreditní karty

  • Banky si mohou účtovat poplatek za vedení kreditní karty.
  • Pokud nestihnete zaplatit v bezúročném období, může vás potkat poměrně vysoký úrok.

Co je debetní karta

Debetní karta umožňuje platit pouze vlastními penězi, které máte v danou chvíli na svém osobním účtu v bance. Obvykle ji od banky obdržíte zdarma ke svému běžnému účtu. Při čerpání peněz z debetní karty můžete jít do minusu pouze za předpokladu, že máte sjednaný kontokorent (neboli také povolený debet). Ten se považuje za určitou formu půjčky.

Výhody debetní karty

  • Neutratíte víc, než máte na účtu (za předpokladu, že nevyužíváte kontokorent).
  • Vyhnete se příliš vysokému utrácení financí.
  • S debetní kartou zaplatíte u čím dál více obchodníků.
  • K běžnému účtu bývá zpravidla zdarma.

Nevýhody debetní karty

  • Pokud vás potkají nečekané výdaje, debetní karta vám nepomůže.
  • Ne vždy ji akceptují někteří obchodníci v zahraničí.

PayU podporuje širokou škálu karet

Možnost zaplatit na internetu pohodlně prostřednictvím platební karty je funkcí, která by již v dnešní době měla být pomyslným standardem. Ne každý zákazník se totiž spokojí s možností platby na dobírku či převodem na bankovní účet. Pokud možnost platby kartou v e-shopu nevidí, může se pro něj jednat i o důvod nakoupit raději u vašeho konkurenta.

 

Platební brána PayU v sobě spojuje spoustu výhod nejen pro obchodníky, ale i pro zákazníky. Ti mohou při placení využívat nejen svou debetní, ale i kreditní kartu. Umožňujeme platby platební kartou (Visa a Mastercard) i elektronickou peněženkou (Apple Pay, Google Pay).

 

Vaši zákazníci také mohou využívat platbu uloženou kartou. Díky tomu zaplatí pouhým jedním kliknutím a ušetří spoustu času. Zákazníkům lze také po provedení objednávky pohodlně odeslat e-mail s odkazem na zaplacení objednávky.

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

6