Jak začít prodávat na internetu

Máte v hlavě produkt nebo službu a chcete je začít prodávat na internetu? Zjistěte, na co se předtím zaměřit a jakou variantu e-shopu zvolit.

Jak začít prodávat na internetu

Máte v hlavě produkt nebo službu a chcete je začít prodávat na internetu? Zjistěte, na co se předtím zaměřit a jakou variantu e-shopu zvolit.

Proveďte průzkum trhu

Průzkum trhu neoddělitelně souvisí s výběrem oblasti, ve které se rozhodnete podnikat. V rámci průzkumu trhu se zaměřte na zjištění toho, kdo je vaše cílová skupina a co očekává. Zaměřte se na to, proč zákazníci tyto produkty nakupují a co o nich říkají. Na svůj podnikatelský záměr si nechte poskytnout zpětnou vazbu. Využít k tomu můžete třeba tematicky zaměřená internetová fóra, rodinu či přátele. 

 

Sepište si list svých konkurentů a podrobně sledujte, jaké aktivity dělají, co prodávají a jaké služby svým zákazníkům poskytují. Zároveň si v tomto směru položte jednu zásadní otázku, a to: „Co můžu oproti konkurenci zlepšit a získat tak výhodu?

 

 

E-shop na míru, nebo raději krabicové řešení?

Pokud chcete začít prodávat na internetu jako profesionálové, jistě se neobejdete bez vlastního internetového obchodu. V tomto směru máte na výběr ze dvou základních variant:

 

  • e-shopu na míru,
  • nebo krabicového řešení.

 

S e-shopem na míru máte možnost ovlivnit nejen celkový vzhled webu, ale i jeho funkcionality. Jeho předností je, že se dokáže opravdu maximálně přizpůsobit Vašim potřebám. Na druhou stranu se s ním ale přirozeně pojí vyšší finanční náklady. A také musíte počítat s tím, že si na jeho spuštění nějakou dobu počkáte. 

 

Na druhou stranu krabicové řešení pro e-shop nabídne nižší náklady na pořízení a zhotovení v kratším časovém intervalu. Pro začátek podnikání proto dává mnoha podnikatelům větší smysl. V určité chvíli však můžete narazit na jeho limity a tím pádem i okamžik, kdy vám již toto řešení nebude stačit a budete se muset začít soustředit na tvorbu e-shopu na míru. 

 

Nutno ale upozornit, že přechod z krabicového řešení na e-shop na míru může být v budoucnosti komplikovaný a časově i finančně náročný. Pokud tedy čekáte rychlou expanzi a plánujete prodávat tisíce produktů, může pro vás být vhodnější již od začátku pracovat s e-shopem na míru. Naopak pokud jste spíše malý podnikatel a chcete lokálně prodávat jen pár desítek produktů nebo třeba jeden e-book, budete mít zcela jiné požadavky a krabicové řešení pro vás bude dostačující. Na začátku proto vezměte v úvahu vaše současné potřeby i plány do příštích několika let, abyste změnu nemuseli realizovat již po dvou měsících podnikání. 

 

 

Zjednodušte nákupní proces na maximum

Váš e-shop by měl být navržen tak, aby hovořil jazykem Vašich zákazníků a umožnil rychlé a pohodlné provedení nákupu. Nabídněte zákazníkům několik variant pro dopravu i platbu za objednávku. Neomezujte se pouze na bankovní převod nebo platbu na dobírku, ale zakomponujte na web také platební bránu. Jednou z možností je právě platební brána PayU

 

 

Dostaňte svůj byznys do povědomí zákazníků

E-shop je hotový, ale nikdo o něm neví. Je potřeba začít pracovat na tom, aby se Váš byznys dostal do povědomí zákazníků. Jakmile přijde řada na marketing, je nutné znát svou cílovou skupinu.

 

V tomto směru se zaměřte na sociální sítě. V rámci vyhledávačů pak můžete využít PPC kampaně. Mezi základní kroky se řadí také SEO (Search Engine Optimization). Váš web je potřeba optimalizovat pro vyhledávače tak, aby se zobrazoval na předních pozicích ve vyhledávání. Jak to poznáte? Zkuste si do vyhledávače zadat typické klíčové slovo, podle kterého vás zákazníci vyhledávají (například ručně vyráběné hrnky). Následně se podívejte, na jaké pozici ve vyhledávači vyskočí váš web. Vaším cílem je přirozeně dostat se co nejvýše, abyste měli šanci zaujmout své potenciální zákazníky na prvních příčkách. 

 

Tip !  zjistěte jak lépe propagovat svůj e-shop nebo web v článku shrnujícím základy propagace na internetu.

 

Během propagace se můžete obrátit také na influencery, kterým pošlete ukázku svých produktů a ti je vhodnou formou představí svým sledujícím. 

 

 

Závěrem

Jak vidíte, začít s prodejem na internetu rozhodně není otázkou jednoho kliknutí. Je potřeba si předem promyslet technické řešení e-shopu včetně platební brány, a poté neusnout na vavřínech a soustředit se na správnou propagaci. 

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

 

6