E-commerce opět roste

Jak mohou obchodníci z oživení vytěžit na maximum?

Majitelé e-shopů mají za sebou velmi turbulentní roky. Po bezprecedentním covidovém růstu e-commerce přišel návrat do ekonomické reality, válka a v konečném důsledku dva roky poklesu, na který mnoho hráčů doplatilo. První měsíce roku 2024 naštěstí přinesly dlouho očekávané oživení. E-commerce konečně zaznamenala meziroční nárůst a čísla ukazují, že se českým zákazníkům vrátila odvaha nakupovat.  

 

Například dle dat společnosti Heureka byl objem online nákupů meziročně o 4 % vyšší, přičemž mírný nárůst zaznamenala i průměrná výše objednávky. Jeden průměrný nákup měl dle Heureky průměrnou hodnotu 1 512 korun, což ukazuje, že se lidé po dlouhých měsících částečně zbavili obav a opět se pustili do nakupování. Pozitivní trend potvrzují i data Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Dle jejích statistik lidé v prvním kvartálu letošního roku měsíčně utratili necelé 4 tisíce korun. V dubnu 2024 to bylo v průměru již 4 700 korun, což je oproti předchozím měsícům výrazný nárůst. 

 

Optimismus navíc APEK vyjadřuje i s výhledem na zbytek letošního roku: „Jsme přesvědčeni, že po dvou náročných letech bude naše e-commerce opět meziročně výrazně růst. Předpokládám, že v porovnání s loňskem bude zvýšení obratů za prodané zboží nejméně v řádu vyšších jednotek procent,“ popisuje výkonný ředitel APEK Jan Vetyška. 

 

Růst není samozřejmý, vytěžte z oživení maximum

Oživení trhu nicméně automaticky neznamená, že se bude dařit všem českým e-shopům. Česká e-commerce je mimořádně konkurenční a čeští obchodníci se v rámci boje o zákazníka musí utkávat nejen s dalšími 50 000 e-shopy, ale čím dál častěji také s online tržišti jako Allegro, Amazon, Temu, SHEIN a dalšími. Úspěch v dalších měsících tedy rozhodně nepřijde sám. Jak mu jít naproti?  

 

1. Důvěryhodnost, zabezpečení, loajalita 

 

Klíčovým parametrem úspěchu u zákazníků je důvěryhodnost. Ta vychází z celé řady parametrů, jako je podoba samotného e-shopu, reálná dostupnost produktů, rychlost a spolehlivost doručení, ale v neposlední řadě také podoba platebního procesu. Samotný proces platby je ze strany zákazníků vnímán velmi citlivě a sázka na kvalitní platební bránu se bezesporu vyplatí.  

 

Má-li zákazník jistotu, že za své zboží vždy zaplatí na pár kliků, metodou, která mu zrovna vyhovuje, a bez obav, že budou zneužity jeho platební údaje, jeho ochota nakupovat (a nákupy opakovat) výrazně roste. Při budování e-shopu si tedy dávejte pozor nejen na to, jaké služby sami poskytujete, ale také jaké partnery si vybíráte. I jejich kvalita a důvěryhodnost má totiž na vás úspěch zásadní vliv. 

 

Důvěryhodnost e-shopu pak bezesporu ovlivňuje i třeba to, jak se stavíte k marketingové komunikaci, zda nezahlcujete zákazníka nerelevantními sděleními, či zda má nakupující jistotu, že jeho kontaktní informace nebudou zneužity. Neberte tedy zabezpečení na lehkou váhu. Reputační dopad úniku osobních dat, nebo dokonce platebních údajů, je obrovský a způsobené škody pro loajalitu vašich zákazníků mohou být nenapravitelné. 

 

2. Rychlý checkout podstatně zvyšuje konverzi 

 

Mnoho e-shopů hřeší na to, že jsou díky marketingovým nástrojům všeho druhu schopny přivést na svůj e-shop velké množství návštěvníků, ale nedovedou je přetavit v platící zákazníky, kteří v e-shopu skutečně nakoupí. Důvodů může být opět celá řada – od špatných popisků produktů, přes dlouhé dodací lhůty zboží či drahou dopravu, až po komplikovaný proces dokončení objednávky.  

 

Proces tzv. „checkoutu“, tedy dokončení objednávky a provedení platby tak musí být co nejsnazší, nejintuitivnější a nejrychlejší. Důležitou roli zde pak opět hraje i kvalitní platební brána a nabídka relevantních platebních metod. Nebojte se tak dát si práci s nastavením těch nejvhodnějších metod placení, ať už jde o klasickou platbu kartou, platební tlačítka pro rychlý převod, mobilní peněženky jako Apple Pay či Google Pay nebo odložené platby. Preference zákazníků se velmi liší a byla by škoda o nakupujícího přijít jen proto, že v těch několika vteřinách, které se rozhodl věnovat návštěvě vašeho e-shopu, nenašel svůj preferovaný způsob, jak zaplatit za objednávku.   

 

 

3. Efektivní expanze s důrazem na lokální potřeby 

 

Během každého hospodářského růstu je zásadní nenechat se ukolébat úspěchem a investovat do budoucnosti. V případě podnikání v e-commerce může takovou investicí být například zahraniční expanze. A i u té opět platí, že zásadním prvkem úspěchu je vybrat si vždy toho správného partnera pro danou oblast.  

 

Nepodceňte tedy ani problematiku plateb a vsaďte na hráče, který vám umožní snadno zahájit prodej na prakticky kterémkoli trhu na světě, nabídnout platební metody relevantní pro danou zemi, podporu plateb v lokální měně a důvěryhodné zabezpečení, které vám pomůže překonat obavy zákazníků na trhu, kde vás ještě neznají. PayU pro vás díky své lokální zkušenosti a globálnímu dosahu může být dokonalým parťákem, se kterým expanzi zvládnete a růstové měsíce vytěžíte v posun svého byznysu na novou úroveň.  

 

 

Nenechte se ukolébat

Ač se může zdát lákavé si po napjatých měsících užít trochu klidu a bezstarostného růstu, nenechte se ukolébat. Růst trhu nutně neznamená úspěch pro každého, a naopak se může snadno stát, že růst jen urychlí rozevírání pomyslných nůžek mezi těmi, kdo jsou úspěšní, a těmi, kterým ujíždí vlak. Nezapomeňte své podnikání neustále posouvat, revidujte každou součást obchodního procesu a pracujte na uživatelské zkušenosti. Rádi vám s tím pomůžeme.  

6