Digitální platby: co to je a jak usnadňují život

V poslední době dochází k neustálému rozvoji digitálních plateb. Co se pod tímto označením skrývá a jaké výhody s sebou přináší? Na to se podíváme v tomto článku.

Digitální platby: co to je a jak usnadňují život

V poslední době dochází k neustálému rozvoji digitálních plateb. Co se pod tímto označením skrývá a jaké výhody s sebou přináší? Na to se podíváme v tomto článku.

Co jsou digitální platby

Jako digitální platby se označují všechny typy plateb, které jsou prováděny prostřednictvím internetu a mobilních kanálů. Jejich výhodou je nejen vysoká míra bezpečnosti, ale i pohodlí, které zákazníkům přináší. S jejich rozvojem v posledních letech s sebou mnoho lidí již ani nenosí peněženku. Lidé totiž čím dál častěji upřednostňují právě digitální platby před využíváním hotovosti. 

Digitální platby přináší pohodlí pro zákazníky i prodejce 

S digitálními platbami se pojí řada výhod. Prodejci nabízející svým zákazníkům různé plně digitální platební možnosti jim mohou nabídnout také řadu výhod (například v podobě cashbacku, okamžitých plateb a podobně). 

Pravdou zůstává, že i v případě digitálních plateb hraje velkou roli správně nastavená pokladna jako součást nákupního procesu. Příliš dlouhý či komplikovaný proces totiž v dnešní době může být důvodem, proč se někteří zákazníci rozhodnou nákup ve zvoleném e-shopu nedokončit.. 

Digitální platby s sebou samozřejmě přináší i výhodu spočívající v bezpečnosti. Platby přes platební bránu fungují na principu tokenizace. Při každé transakci jsou tedy vygenerovány virtuální informace, aniž by docházelo k ukládání citlivých dat a jejich přenosu. 

Platba na dobírku je u nás na ústupu

Český zákazník je mnohdy charakteristický svou nedůvěřivostí a neochotou platit za zboží při nákupu v e-shopu platební kartou nebo bankovním převodem. Raději se rozhodne pro platbu za dobírku.

Zatímco ještě pár let zpátky byl tento scénář velmi běžný, v posledních letech jde vidět, že digitální platby jsou i u nás na vzestupu

Digitální platby ve srovnání s platbou na dobírku přináší pro obchodníky řadu výhod:

  • Peníze se rychle dostanou k obchodníkovi.
  • Snižuje se riziko nepřevzatých zásilek a finančních problémů, které s tím mohou být spojeny.
  • Potvrzení o úspěšné platbě získá obchodník prakticky okamžitě. Díky tomu se může rychleji pustit do expedice objednávky
  • Digitální platby také usnadňují proces placení pro zákazníky. 

Mladá generace digitální řešení vyžaduje

Mladí lidé, kteří se nyní dostávají do produktivních let, vyrostli na digitálních technologiích a na možnosti být neustále připojeni k internetu. S postupným přechodem od tradičních zákazníků k digitálním zákazníkům se tedy mění i vnímání a chování spotřebitelů.  

PayU je moderní a efektivní platební brána, která umožňuje bezstarostné provádění online plateb. Nabízíme širokou škálu platebních metod, mezi kterými nechybí nejen platby kartou, ale i online bankovní převody, Apple Pay, Google Pay či odložené platby Twisto Pay. Díky tomu snadno uspokojíme potřeby vašich zákazníků. 

6