Co jsou okamžité platby a jaké výhody se s nimi pojí

Čím dál více bank svým klientům nabízí takzvané okamžité platby. Víte, o co se jedná? Jaké výhody se s nimi pojí? A existují pro tyto platby nějaké limity?

Jakými způsoby lze provádět platby online

Při nakupování na internetu ještě stále řada zákazníků používá placení na dobírku. Existuje však řada online platebních metod, které jsou rychlé, jednoduché a především bezpečné. 

 

 

Platba kartou online

Mezi nejpoužívanější metody platby online se bezpochyby řadí platba kartou online. K jejímu provedení zákazník potřebuje mít povolené platby na internetu a mít nastavený dostatečný limit. Bezpečnost těchto plateb podporuje nutnost zadání nejen čísla karty a data platnosti, ale i CVV či CVC kódů. Platební brány se zabezpečením 3D Secure dále zákazníka vyzvou k ověření toho, zda je to opravdu on, kdo platí. Často se k tomu používá například kód v SMS zprávě nebo ověření v mobilní aplikaci internetového bankovnictví. 

 

 

Využití internetové peněženky

Mezi oblíbené způsoby online plateb se řadí také využití internetové peněženky. Takové platby zaberou minimální množství času. Mezi nejznámější elektronické peněženky se řadí zejména Apple Pay a Google Pay. Bezpečnost je v tomto případě zajištěna tím, že čísla kreditních či debetních karet se nikam neukládají a Apple či Google k nim tedy

 

 

 

Co je okamžitá platba

Jako okamžitá platba se označuje jednorázová tuzemská platba, která se provede prakticky okamžitě. A to za předpokladu, že okamžitou platbu podporuje také banka příjemce. V takovém případě se tedy zadaný finanční obnos připíše na účet příjemce v řádu několika vteřin.

Okamžité platby se od těch standardních liší tím, že odchází ihned a ihned se také zaúčtují. Pokud je zpracování platby úspěšné, máte okamžitě jistotu, že byla platba bankou příjemce přijata. Naopak v případě neúspěšného zpracování platby získáte v zápětí informaci o neprovedení platby. 

 

 

 

Výhody okamžitých plateb

Tou největší výhodou je bezpochyby fakt, že platba odejde skutečně okamžitě. A nezáleží ani na tom, jaký je zrovna den v týdnu, v jaký čas platbu zadáte nebo zda jste se náhodou netrefili do státního svátku. 

Odesílatel platby ve svém internetovém bankovnictví vždy okamžitě vidí, že platba již odešla. A příjemci se rovnou připíše. 

Většina bank nabízí možnost využívání okamžitých plateb zdarma. Vzhledem k tomu se vaše náklady nijak nezvyšují. 

Okamžitou platbu lze zpravidla jednoduše zadávat prostřednictvím internetového i mobilního bankovnictví

 

 

 

Okamžité platby mají své limity

Pravděpodobně jedinou nevýhodou okamžitých plateb je skutečnost, že se na ně vztahuje maximální limit. Tento limit přitom stanovuje Česká národní banka a v současné době činí 2,5 milionu korun. 

Zmíněný limit se však pro jednotlivé banky, které okamžité platby podporují, vztahuje pouze pro příchozí platby. U odchozích transakcí si mohou zvolit svou vlastní hranici, která může být i nižší než 2,5 milionu korun. 

Pokud tedy zadáváte vyšší platbu, můžete na tuto překážku narazit. Limit může být problémem nejen pro privátní klienty bank, ale i pro firemní klientelu. 

 

 

 

Rychlý převod prostředků umožňuje i platební brána

Podpora okamžité platby může být jedním z rozhodujících faktorů při výběru banky u obchodníků, kteří chtějí svým zákazníkům nabídnout co nejkomfortnější zážitek při nakupování. Rychlý online převod mezi zákazníkem a obchodníkem samozřejmě umožňuje také platební brána. 

S PayU získáte možnost využívat klasické platby debetní či kreditní kartou. Nechybí ale ani podpora plateb prostřednictvím elektronických peněženek nebo odložené platby Twisto Pay.

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

6