Co je API

API slouží k předávání dat mezi jednotlivými softwarovými aplikacemi formalizovaným způsobem. Zjistěte, o co přesně se jedná, na jakém principu funguje a kde všude se v dnešní době využívá.

Co je API

API slouží k předávání dat mezi jednotlivými softwarovými aplikacemi formalizovaným způsobem. Zjistěte, o co přesně se jedná, na jakém principu funguje a kde všude se v dnešní době využívá.

Co je API

API (Application Programming Interface) je soubor procedur, funkcí, knihoven a protokolů, který programátoři využívají během tvorby aplikací a softwaru. V podstatě se tedy jedná o určité rozhraní, které slouží k vývoji mobilních a webových aplikací. 

 

Smyslem API je zajistit komunikaci mezi dvěma platformami, které si navzájem vyměňují data. Díky tomu lze využívat již naprogramovaná řešení a integrovat je do vlastních webů a softwaru. Tímto způsobem je ušetřen nejen čas daného programátora, ale i celkové náklady. 

 

 

Jak funguje API

API si můžete představit jako takového prostředníka, který na jedné straně komunikuje s někým, kdo si žádá informace a na druhé straně s vlastní databází. Pokud se jedná o citlivější data, která společnosti nechtějí přes API sdílet všem, využívá se metoda pro přihlášení. Díky tomu je ověřeno, že daný uživatel má opravdu oprávnění pro daná data.

 

V takovém případě zpravidla API vygeneruje token, díky kterému lze používat další požadavky na API. Přičemž tento soubor již ví, že vám může dle vašeho oprávnění poskytovat daná data. 

 

Zjistěte, jak bezpečně probíhají platby z článku věnovanému tokenizaci.

 

 

Kde všude se API využívá

V dnešní době se API využívá téměř všude. Představte si například aplikaci s počasím ve Vašem mobilním telefonu. Právě díky API je předpověď průběžně aktualizována a do aplikace se průběžně dostávají informace. 

 

Nebo si představte nějaký vyhledávač letenek. Ten využívá API spousty leteckých společností. Výsledná data, která vám zobrazí, pak obsahují všechny důležité informace, jsou seřazeny a ještě je k nim připočtena určitá marže pro zprostředkovatele. 

 

API využívá také platební brána PayU. Díky tomu ji lze snadno integrovat do prostředí vašeho e-shopu. Online dokumentace je navíc velmi přehledná a jednoduchá. 

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

 

6