Elektronické platby: jaké typy existují a jejich výhody

Seznamte se s pojmem elektronická platba. Zjistěte, jaké typy elektronických plateb se rozlišují a jaké základní výhody se s nimi pojí.

Elektronické platby: jaké typy existují a jaké jsou jejich výhody

Seznamte se s pojmem elektronická platba. Zjistěte, jaké typy elektronických plateb se rozlišují a jaké základní výhody se s nimi pojí.

Co je elektronická platba

Jako elektronická platba se označuje každá metoda nakupování, v jejímž rámci se platba uskutečňuje prostřednictvím elektronických platebních nástrojů

 

 

Typy elektronických plateb

Pokud hovoříme o elektronických platbách, můžeme rozlišovat hned několik typů, které Vám v tomto článku stručně představíme.

 

Platby kreditní a debetní kartou

Tento typ elektronických plateb lze označit za jeden z nejzákladnějších. Při této transakci se využívá k tomu určený terminál, případně se údaje o platební kartě vyplní prostřednictvím platební brány

 

Online bankovní převody

Při online bankovním převodu dochází k elektronickému převodu finančních prostředků z jednoho bankovního účtu na druhý. V poslední době se do popředí dostávají takzvané okamžité platby. Jejich výhodou je, že peníze jsou na účet příjemce připsány prakticky okamžitě. Ne každá banka však v tuto chvíli okamžité platby podporuje. 

 

Digitální peněženky

Digitální peněženky jsou snadným a zároveň bezpečným způsobem placení. Nespornou výhodou tohoto řešení je skutečnost, že eliminuje nutnost nosit u sebe fyzicky kreditní či debetní kartu. Zcela si vystačíte s vaším mobilním telefonem nebo třeba chytrými hodinkami. Mezi nejrozšířenější digitální peněženky se řadí Google Pay a Apple Pay. 

 

 

Výhody elektronických plateb

S elektronickými platbami se pojí řada výhod, které zaujmou nejen obchodníky, ale i nakupující. Pojďme si je představit. 

 

Bezpečnost

Elektronické platby kartou jsou velmi bezpečné. Využívají totiž zabezpečené servery a pokročilou technologii 3D Secure. Díky ní dochází k nejvyšší možné ochraně citlivých dat. Údaje o vaší platební kartě totiž neposkytujete přímo obchodníkovi, ale své bance, která následně zprostředkuje jejich ověření. 

 

Rychlejší platby a zjednodušené procesy

Díky elektronickým platbám dochází k úspoře času na straně zákazníka i obchodníka. Při elektronickém placení v e-shopech prostřednictvím platební brány jsou peníze prakticky okamžitě připsány na účet obchodníka a ten se může bezprostředně pustit do přípravy a odeslání objednávky

 

Širší možnosti pro vaše zákazníky

Pokud svým zákazníkům nabídnete elektronické platby, mohou si snadno vybrat z několika platebních metod podle svých preferencí. Platební brána PayU například podporuje nejen klasické platby kartou, ale i využívání digitálních peněženek, online bankovních převodů nebo třeba odložených plateb Twisto Pay.

 

Pokud Vás téma elektronických plateb zaujalo v následujícím článku se dočtete bližší informace k digitálním platbám.

 

Závěrem

Elektronické platby se u zákazníků těší stále větší popularitě. Platební brána PayU dokáže vašim zákazníkům nabídnout hned několik metod plateb, díky čemuž může přispět ke zdárnému dokončení nákupu. Její implementace je navíc velmi rychlá a jednoduchá

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

 

6