Základy obsahového marketingu pro e-shopy: jak na něj?

Základy obsahového marketingu pro e-shopy: na co se zaměřit

Obsahový marketing může vašemu e-shopu značně prospět. Podívejme se na to, co se vlastně pod označením obsahový marketing skrývá, proč by se mu měly e-shopy věnovat a jaké formy obsahu lze zákazníkům nabídnout.

Co je obsahový marketing

Obsahový marketing je jednou z forem marketingu, která se soustředí na vytváření zajímavého a přínosného obsahu pro stanovenou cílovou skupinu. Konkrétní obsah vzniká v souladu s obsahovou strategií, která řeší, kdy, kde a v jakém formátu obsah publiku předkládat. 

 

Tento obsah by měl uživatelům přinášet určitou hodnotu. Může je bavit, inspirovat, informovat o praktických záležitostech nebo je třeba vzdělávat. 

 

Proč by se měl e-shop obsahovému marketingu věnovat

Obsahový marketing může být pro obchodníky přínosný hned z několika důvodů. Poctivá práce na tomto druhu marketingu vás odmění přivedením potenciálních zákazníků. Zároveň budete moct budovat důvěru a povědomí o vaší značce a zvyšovat retenci zákazníků

 

Obsahový marketing také nabízí možnost odlišit se. Svému internetovému obchodu můžete dát prostřednictvím obsahu „duši“ a vystoupit z řady podobných e-shopů. 

 

Výhodou tohoto druhu marketingu je také skutečnost, že i když stojí čas a peníze, na vašem webu zůstane. Návštěvnost tak může přivádět i bez dalších investic. Díky tomu může být finančně méně náročný než jiné formy marketingu. 

 

Jaký typ obsahu můžete tvořit

Za obsah může být v tomto smyslu považováno prakticky vše, co pro zaujetí vaší cílové skupiny vytvoříte. Níže přikládáme několik typů obsahu včetně toho, co můžete jejich prostřednictvím zákazníkům předat.

Kvalitní produktové popisy

Produktové popisy by měly zdůraznit hlavní výhody a unikátní vlastnosti produktu, které ho odlišují od konkurence. Důležité je používat srozumitelný jazyk, vyhnout se zbytečným technickým detailům, které by mohly zákazníka zmást, a zaměřit se na přínosy, které produkt přináší do každodenního života. 

 

Blogové články

V blogových článcích se zaměřte na předání hodnotných a relevantních informací. Články mohou pojednávat o řešení různých problémů, poskytovat praktické rady, inspiraci či zajímavosti. Články také mohou publikum bavit a působit odlehčeným stylem. Tím, že bude text odrážet zkušenosti a odborné znalosti, budou čtenáři postupně získávat větší důvěru ve značku

 

Videa

Videa mohou sdružovat obsah, který bude nejen informativní či zábavný, ale i vizuálně atraktivní a snadno pochopitelný. Do videí lze promítnout různé formy obsahu, jako jsou tutoriály, návody, recenze produktů, rozhovory s odborníky nebo třeba případové studie

 

Obsah na sociální sítě

Na sociálních sítích lze zákazníkům naservírovat obsah, který je rychle strhne, pobaví, informuje či inspiruje a zároveň bude odrážet hodnoty a styl dané značky. Prostřednictvím tohoto obsahu lze také vybízet k interakci ze strany diváků. Nezapomeňte rovněž reagovat na zpětnou vazbu a dále komunikovat s fanoušky, díky čemuž budete budovat komunitu, kterou můžete snadno proměnit v loajální zákazníky. 

 

Newslettery

Newslettery jsou skvělou možností předat zákazníkům informace o aktuálních nabídkách, speciálních akcích nebo třeba novinkách ve vašem sortimentu. Pomocí e-mailů můžete zákazníky motivovat k dalšímu nákupu nebo interakci a také podporovat jejich věrnost. 

 

Závěrem

Zaměření se na obsah je důležitou součástí úspěchu e-shopu a jeho prezentace. Pomocí obsahového marketingu máte možnost odlišit se od konkurence, zviditelnit se a dosáhnout pozice experta pro daný obor. Proto na tuto část ve svém podnikání nezapomínejte. 

 

 

 

Zaregistrujte se během 5 minut

Vyplňte následující krátký formulář a přijměte online smlouvu. Je to pouze několik kliknutí!

 

 

6