E-commerce přes hranice

Jak na efektivní mezinárodní platby?

České e-shopy stále častěji hledají možnosti, jak začít prodávat i v zahraničí. Očekává se, že příjmy z mezinárodní e-commerce porostou v příštích dvou letech dvakrát rychleji než příjmy z lokálního e-commerce trhu.

 

Díky rozvoji technologií a rostoucí dostupnosti digitálních nástrojů není vstup na zahraniční trhy již tak složitý jako dříve. Důležitým, ale často podceňovaným předpokladem pro úspěch v přeshraničním prodeji jsou možnosti platby. Dobře zorganizovaný proces zpracování plateb může výrazně ovlivnit prodejní výsledky, důvěru zákazníků a minimalizovat provozní náklady.

 

 

Výzvy spojené s přeshraničním placením

Základní výzvou pro českého podnikatele, který chce prodávat své produkty nebo služby v zahraničí, je přizpůsobení platebních metod očekáváním zákazníků na jednotlivých trzích. E-commerce trhy střední a východní Evropy dynamicky rostou a země tohoto regionu jsou často prvními cíli zahraniční expanze českých e-shopů. Spotřebitelé na těchto trzích mají různé platební preference, například:

 

  • Slovensko: Na Slovensku jsou velmi oblíbené platby platebními kartami a rychlé bankovní převody prostřednictvím platebních bran, jako je PayU. Nedávno byla na trh uvedena i služba BLIK.

 

  • Polsko: Nejoblíbenější platební metodou jsou rychlé bankovní převody prostřednictvím platebních bran , např. PayU, dále platby platebními kartami a BLIK. Rostoucí popularitu si získávají také digitální peněženky, např. Google Pay a Apple Pay.

 

  • Maďarsko: V Maďarsku mají velký význam rychlé bankovní převody, platby debetní a kreditní kartou, ale populární jsou i předplacené karty, např. Széchenyi Pihenőkártya (tzv. rekreační karty používané k placení ubytování).

 

  • Rumunsko: V Rumunsku dominují platební karty a mobilní platby, rostoucí popularitu si získávají také digitální peněženky, např. Google Pay a Apple Pay.

 

  • Nabízení platebních metod přizpůsobených preferencím zákazníků v jednotlivých zemích je klíčové pro úspěch v přeshraniční e-commerce. Prodejci, kteří se odmítnou přizpůsobit místním preferencím, se pravděpodobně setkají s tím, že zákazníci budou opouštět nákupní košíky před zaplacením.

 

 

Výběr poskytovatele platebních služeb

Výběr vhodného poskytovatele platebních služeb, který bude schopen pro obchod zpracovávat transakce uskutečňované pomocí globálních i lokálních platebních metod, je jedním z nejdůležitějších aspektů při vstupu na zahraniční trhy. Populární e-commerce platformy, jako jsou Shopify, WooCommerce nebo Magento, sice nabízejí integrované platební brány, ale ty obvykle disponují jen několika základními celosvětovými platebními metodami.

 

Navíc internetoví prodejci, kteří zvažují širší mezinárodní expanzi svého podnikání, mohou očekávat, že s rostoucím počtem zahraničních trhů budou jejich platební operace stále komplexnější.

 

Proto by měl podnikatel, jenž chce získat důvěru místních zákazníků a generovat vysoké příjmy z mezinárodního online prodeje, zvážit spolupráci s poskytovatelem platebních služeb specializujícím se na přeshraniční transakce, který nabízí:

 

  • Lokální platební metody  – podporu oblíbených místních platebních metod v cílové zemi.

 

  • Multiměnovost – možnost přijímat platby v různých měnách bez zbytečných poplatků za konverzi měn.

 

  • Automatickou konverzi měn – nástroje, které umožňují zákazníkům platit v místní měně s okamžitou konverzí na měnu zahraničního prodejce.

 

  • Dodržování místních předpisů  – zejména v případě trhů s požadavky na ochranu údajů a zabezpečení transakcí (např. PSD2 v Evropské unii).

 

 

Složitost a bezpečnost transakcí

Každá mezinárodní transakce se týká různých autorizačních bank, platebních procesorů a poskytovatelů platebních metod, které jsou často specifické pro jednotlivé trhy. Internetoví prodejci s nesjednocenou platební infrastrukturou na mnoha trzích jsou tedy vystaveni většímu riziku porušení zabezpečení plateb a většímu počtu zamítnutých plateb. V důsledku toho dochází ke snížení konverze a ztrátě příjmů.

 

Klíčem k pohodlné správě všech operativních záležitostí souvisejících s platbami je využívat jednotné integrované řešení.

 

Proto jsme v PayU GPO konsolidovali všechny aspekty plateb do jedné platební platformy, nastavené  na individuální potřeby obchodu, a zefektivňujeme všechny procesy související s platbami. Lokalizace platebních metod umožňuje prodejcům realizovat přeshraniční transakce efektivně a bezpečně na území Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska , stejně jako v Jižní Americe a Africe.Za účelem zajištění bezproblémových a zcela bezpečných plateb pro obě strany transakce využíváme pokročilé technologie a bezpečnostní systémy, jako například:

 

  • Tokenizace údajů o kartě – umožňuje uchovávat pouze tokeny místo úplných údajů o kartě.

 

  • Silné ověřování zákazníka (SCA) – zajišťuje další zabezpečení prostřednictvím ověření totožnosti uživatele na základě dvou nebo více faktorů.

 

  • Systémy prevence podvodů – technologie založené na AI, které analyzují nákupní vzorce a odhalují podezřelé transakce.

 

Zpracování každé platby se skládá z mnoha kroků a každý z nich může ovlivnit možnost schválení nebo zamítnutí transakce. PayU GPO podporuje mnoho českých společností v mezinárodní expanzi a zajišťuje harmonický, bezpečný a efektivní tok  prostředků od kupujícího k prodejci.

 

 

Platební partner – klíč k úspěchu

Pro efektivní zpracování přeshraničních plateb je nezbytné mít platebního partnera, který dobře rozumí místním specifikům a preferencím zákazníků. Jedním z takových poskytovatelů může být PayU GPO. Nabízíme moderní platební řešení přizpůsobená různým trhům a podporujeme české podnikatele v rozvoji přeshraničního prodeje. V PayU GPO integrujeme místní platební metody, ale také zajišťujeme řešení zvyšující bezpečnost transakcí, což má klíčový význam pro budování důvěry zákazníků a zvyšování jejich loajality.

 

Důležitým prvkem, který stojí za zvážení při výběru poskytovatele platebních služeb pro přeshraniční transakce, jsou FX payouts (víceměnové výplaty). Toto řešení, nabízené například společností PayU GPO, umožňuje internetovým prodejcům, včetně těch, kteří působí na marketplaces, přijímat platby v jejich preferované měně bez ohledu na to, ve které zemi své produkty prodávají.

 

Například český prodejce, který prodává své produkty nebo služby na polském trhu, může obdržet výplatu v českých korunách (CZK), i když jeho zákazníci platí v polských zlotých (PLN). Podobně může polský prodejce nabízející své produkty nebo služby v Maďarsku preferovat vyúčtování v polských zlotých (PLN), i když prodej probíhá v maďarských forintech (HUF). Takové řešení bude výhodné také pro podnikatele z Rumunska, kteří při prodeji v České republice budou chtít obdržet výplatu v rumunských lei (RON).

6