Heureka ShopRoku: Kvalita a unikátnost rozhodují

Nejlepší české a slovenské e-shopy si již popatnácté odnesly ocenění ShopRoku. Co jejich úspěch říká o budoucnosti naší e-commerce?

Heureka 11. dubna vyhlásila výherce každoroční ankety ShopRoku. Gala večer s vyhlášením proběhl již popatnácté a my byli u toho! Náš Country Manager pro Česko, Slovensko a Maďarsko Martin Prunner měl letos tu čest zasednout v porotě a předávat ocenění vítězům kategorie Cena kvality, kterou v Česku opanoval online antikvariát Knihobot a na Slovensku specializovaný e-shop MTBIKER. Co gala večer napověděl o stavu e-commerce, nejen v Česku a na Slovensku? 

Nástup tržišť a jeho vliv na e-commerce 

Jedním z faktorů, který bezesporu významně ovlivňuje dynamiku a celkovou podobu e-commerce trhu, je nástup internetových tržišť. Během gala večera opakovaně zaznívaly narážky na výrazný vstup původem polského tržiště Allegro na český a slovenský trh, ale také agresivní expanze čínských marketplaců jako Temu či SHEIN, nebo tureckého Trendyol. Velká mezinárodní a globální tržiště na evropské trhy přinášejí silnou cenovou konkurenci a mimo jiné také zásadním způsobem ovlivňují nákladovost a efektivitu výkonnostních marketingových kampaní. Ostatně, Temu je dle Wall Street Journal již dnes největším inzerentem v rámci služeb skupiny Meta, a mezi pěti největšími inzerenty Googlu. 

 

Online tržiště navíc přinesla nový styl a standard online nakupování. Na tržištích, jako je Allegro, zákazníci najdou tisíce a miliony produktů napříč všemi myslitelnými kategoriemi, ale přitom jednotnou nákupní zkušenost, jasně daný standard doprovodných služeb a zabezpečení nákupu garantované samotným tržištěm. Mohou něčemu takovému malí a střední obchodníci vůbec konkurovat a zachovat si vlastní značku a autonomii? Mají silné lokální brandy s vlastní komunitou nakupujících vůbec ještě na trhu místo? Desítky talentovaných a úspěšných obchodníků, se kterými jsme měli to štěstí se střetnout během gala večera, jasně dokazují, že ano.  

 

Změny v marketingu a tlak na uvědomělá rozhodnutí 

Všichni víme, že česko-slovenská e-commerce je unikátní a i v celoevropském kontextu nesmírně silná. Je to díky tisícům zapálených obchodníků, kteří neustále posouvají zákaznickou zkušenost, pečují o svou komunitu a často mají také vlastní unikátní produkty. Řada e-shopů navíc doprovází zajímavý příběh, silný sociální přesah, nebo třeba silná erudice v daném specializovaném segmentu. A právě na tom mohou v následujících letech stavět, s tržišti úspěšně koexistovat a třeba je také využívat jako paralelní prodejní kanál, díky kterému osloví nové okruhy zákazníků. 

 

Jaké výzvy tedy před obchodníky stojí? Dobrou zprávou je, že e-commerce trh je obrovský. Jak během večera zaznělo, na internetu aktuálně po celém světě nakupuje přibližně 2,3 miliardy lidí, což je nejvíce v historii. Příležitosti jsou tedy stále obrovské. Negativním trendem je nižší průměrná útrata zákazníků, která je dána ekonomickými výkyvy posledních let, a rostoucí náklady na výkonnostní marketing. Tato úskalí s sebou ale mohou nést i pozitivní trendy.  

 

Obchodníci si pod tlakem začínají uvědomovat, jak důležité jsou investice do vlastního brandu, jak silným elementem úspěchu je loajální zákazník, a jak důležité je budovat svůj byznys udržitelně a efektivně. Dobrou zprávou je, že rychlý rozvoj AI a datových nástrojů umožňuje činit čím dál uvědomělejší rozhodnutí a konat na základě jasných dat.  

 

E-commerce šampioni dbají na špičkové služby 

Využívání kvalitních e-commerce služeb je pro obchodníky skutečně zásadním faktorem rozhodujícím o úspěchu a neúspěchu, a dobrou zprávou je, že takové služby jsou čím dál funkčnější a dostupnější. Bavíme se přitom jak o datových nástrojích a službách, které pomáhají obchodníkům efektivně řídit marketing, spravovat sklad nebo reagovat na aktuální zákaznické preference, tak i o službách spojených přímo s nákupem. Zákaznická zkušenost je totiž dramaticky ovlivňována i třeba faktory jako je rychlost a přesnost doručení, nebo třeba proces platby objednávky, který ovlivňuje zákaznickou konverzi, retenci, ale i třeba míru vratkovosti. Výběr vhodných platebních metod a bezpečné platební brány totiž zásadně ovlivňuje důvěru zákazníka v daný e-shop a jeho ochotu objednat, případně za zboží i předem zaplatit. 

 

Toho jsme si v PayU velmi dobře vědomi, a proto statisícům obchodníků po celém světě přinášíme platební bránu, která nakupujícím, jak na počítači, tak na mobilních zařízeních, umožňuje spolehlivě, rychle a bezpečně platit za své objednávky. PayU přitom podporuje celou škálu platebních metod, jako je platba kartou, platba digitálními peněženkami jako Apple Pay či Google Pay, platba na třetiny, odložená platba, bankovní převod a další. Díky své lokální zkušenosti a globálnímu dosahu je tak PayU pro obchodníky dokonalým partnerem pro jejich podnikání. 

 

Podíváme-li se na letošní vítěze ShopRoku v kategorii „Cena kvality“, nad kterou jsme letos měli možnost nést záštitu, jasně vidíme, že má česko-slovenská e-commerce skutečně silné reprezentanty, kteří se nebojí neustále inovovat, dokonale znají svého zákazníka a nabízejí doplňkové služby, kterými se vyjímají nad konkurencí. Pokud chcete uspět i vy, myslete na to nejen při své práci, ale i třeba při výběru vhodných partnerů, protože každý krok nákupního procesu se počítá.   

 

A gratulujeme samozřejmě také vítězům ostatních kategorií prestižního ShopRoku: Hugo chodí bos, Ritka v suchu, Mall.cz, Elis Design, Ecolife, Alza.cz a Lidl.sk. 

Kompletní výsledky letošního ročníku ShopRoku naleznete zde:  

6